Richard Murphy Architects
Responsive Menu

House at Strathtummel, Pitlochry, Perthshire

House at Strathtummel, Pitlochry, Perthshire

The proposed house is generally a single storey house lying on a north south axis and is orientated to maximise the views of the loch towards the south west past the heavily planted boundaries to the west. It gently steps down the site from a single storey bedroom wing to form a 1.5 storey kitchen/dining area that takes advantage of the views and sunlight from its south-westerly orientation. The building continues to step down the slope to include a basement games room with a living room and study above. Immediately to the south of the living space a terrace is formed on top of the garage enabling uninterrupted panoramic views above the 3m high trees on the south boundary.

Internally all the public rooms take advantage of the south-westerly aspect with only bathrooms and circulation space at the rear. The circulation space that runs the length of the building is enhanced by means of a roof light allowing light and warmth to enter the house during the day. At night it is proposed that the roof light is shuttered to retain this warmth and create a more intimate environment.

The house is accessed from the B8019 road by means of a shared access track in the south east corner of the site. Ample space for at least two cars and the required turning distances are accommodated by means of the formally paved courtyard. The public entrance vestibule is accessed directly from the courtyard. The client intends to use this house as their permanent residence and through the use of modern communications their place of work so we have incorporated a large study/workplace to cantilever over the entrance courtyard, taking advantage of the loch views as well as enabling clear vision of when people arrive and leave the property.

The materials of the house are a white natural render with small amounts of composite wood veneer rain-screen cladding and dark grey steel windows and copings. Large openings are formed by clear glazed sliding doors. The roof is dark lead grey coloured single ply membrane. All exposed steel work it to be painted dark grey. Exterior paving is to be concrete flag paving by Marshall's or similar in a grey granite coloured finish in alternating band widths.

The total floor area of the house is 225m² with a footprint of 191m² on the site of area 2278.

This project has currently been put on hold.

Other Details
Architects Richard Murphy, Jamie McCutcheon
Client Private
15 Old Fishmarket Close, Edinburgh, Scotland, EH1 1RW | Tel 0131 220 6125 | www.richardmurphyarchitects.com